W tym roku po raz pierwszy zajęłam się wyhodowaniem swoich własnych pomidorów. Zupełnie tego nie planowałam. Było to dla mnie całkiem nowe doświadczenie, pełne wzlotów i upadków. Musiałam obejrzeć wiele filmów na YouTube, żeby zdobyć wiedzę o samych pomidorach oraz co i kiedy robić, żeby osiągnąć sukces, czyli doczekać się smacznych owoców. Dzięki temu przedsięwzięciu odkryłam zupę pomidorową krem.

Ciesz się smakiem pysznej zupy pomidorowej krem! Dowiedz się, jak ją przygotować i z czym podać.

Zupa pomidorowa krem jest przygotowywana ze świeżych pomidorów. Ma piękny pomarańczowy lub czerwony kolor i wyrazisty, bazyliowy smak. Jest sycąca, co mnie bardzo zaskoczyło. W połączeniu z grzankami ewidentnie kojarzy się z Włochami. Jeśli zaś podać ją ze swojskim chlebem z masłem, przypomina rodzinny dom. Uwielbiam to połączenie szczególnie, gdy chleb upiecze mój mąż i pachnie nim w całym domu. Może zacznijmy jednak od początku, czyli co wiemy o pomidorach?

Pochodzenie pomidora

Pomidory musiały przejść długą drogę, zanim trafiły na nasz stół. Rośliny te znane były przez wieki głównie mieszkańcom współczesnego Meksyku, a także Peru, Ekwadoru i Boliwii. Pierwsze pomidory były koloru złocistego. Hiszpanie sprowadzili je do Europy jako „złote jabłka”. Do Polski przywiozła je królowa Bona, która za czasów panowania Zygmunta Starego importowała z Włoch duże ilości warzyw i owoców. Początkowo pomidory traktowano wyłącznie jako roślinę ozdobną. Obawiano się, że może być trująca. Okazało się, że pomidory są nie tylko bezpieczne, zdrowe, ale także smaczne. Doceniła je cała Europa. Dziś królują na naszych stołach pod wieloma postaciami np. jako zupa pomidorowa krem.

żółte pomidory
„Złote jabłka” czyli żółte pomidory

Potyczki z uprawą pomidorów

Przyznam, że rozpoczynając moje przedsięwzięcie, nie myślałam, że uprawa pomidora jest taka wymagająca. Pomidory są żarłoczne. Wymagają specjalnej ziemi, regularnego cotygodniowego nawożenia oraz nawadniania. Łatwo atakują je wszelkie choroby i szkodniki. Ze względu na to należy je regularnie opryskiwać. W tym miejscu muszę powiedzieć, że miałam wielki dylemat. Bardzo chciałam mieć pomidory bez herbicydów i wszelkiej maści chemicznych oprysków. Kiedy jednak zobaczyłam, jak szybko choroba grzybowa zaatakowała mojego pierwszego krzaka, to z żalu, pomimo moich postanowień, byłam gotowa sięgnąć po chemię.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie szukała innego rozwiązania. Ostatecznie nawoziłam i opryskiwałam moje pomidory środkami pochodzenia naturalnego. Teraz jestem dumna, że byłam uparta i mogę się delektować swoimi pomidorkami. Zupa pomidorowa krem jest przeze mnie gotowana po raz pierwszy. Jestem jej smakiem zachwycona, więc będzie gościć na moim stole często.

Kiść pomidorów na krzaku

Polecam również:

Miseczka zupy kalafiorowej krem

Zupa kalafiorowa krem

Lekka zupa krem dla smakoszy kalafiora.

Przepis na zupę pomidorową krem z papryką

Składniki:

  • 1kg dojrzałych mięsistych pomidorów
  • 3 papryki czerwone lub pomarańczowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • ½ małego selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa obrać i w niewielkiej ilości wody ugotować z nich wywar. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Wyciąć zdrewniałe części po szypułce. Pokroić. Paprykę umyć, wyjąc gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do patelni dodać masło i przetarty przez praskę czosnek. Podsmażyć lekko. Następnie dodać pomidory oraz paprykę i smażyć do miękkości a potem dodać do wywaru. Posolić, dodać pieprz i bazylię. Krótko gotować wszystko razem. Na koniec zupę zmiksować. Podawać ze świeżym chlebem z masłem.

Patelnia pomidorów z papryką do przesmażenia na zupę.
Świeże pomidory z papryką na zupę pomidorową krem
Filiżanka zupy pomidorowej krem z papryką
Zupa pomidorowa krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *