Najlepszy przepis na szarlotkę!
Kruche ciasto, delikatna beza, a pomiędzy nimi pyszne nadzienie. Najlepsza szarlotka jak u mamy i babci. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto i soczyste, orzeźwiające jabłka. Wyśmienite połączenie i rewelacyjny smak domowej szarlotki. Przygotowanie kruchego ciasta jest łatwe i szybkie. Z tego rewelacyjnego przepisu na szarlotkę korzystam zawsze wtedy, gdy potrzebuję upiec smaczne ciasto z jabłkami, które zawsze się sprawdza niezależnie od okazji. Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak ten, ponieważ jest pyszny!
Składniki:
- 5 dużych jabłek
- cynamon
- galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
- bułka tarta
Kruche ciasto
Składniki:
- 6 żółtek
- 3 szkl mąki
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna + 3 łyżki masła
- 1 szkl cukru
UWAGA: porcja na 2 ciasta
Beza
Składniki:
- białko z 6 jajek
- 1 szkl cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Przekroić na pół. Jedną połówkę można zamrozić na następne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier równomiernie wyłożyć ciasto. Posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sypką galaretkę i wymieszać. Jabłka wyłożyć na bułkę tartą. Posypać cynamonem.
Białko z jajek ubić mikserem z cukrem na białą jednolitą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 1-1,5 godziny.






Polecam również:

Ciasto marchewkowe z gruszką i śliwkami.
Pyszne ciasto marchewkowe z nieco odmiennymi składnikami niż tradycyjne. Doskonałe do kawy w niedzielne popołudnie z przyjaciółmi.