Składniki:

  • 1kg sera na sernik (np. z wiadereczka)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 budyń kakaowy
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy
  • rodzynki

Sposób wykonania:

Oddziel żółtka od białek. Masło ucieraj z cukrem w mikserze. Dodaj cukier waniliowy i po 1 żółtku. Kiedy masa będzie kremowa dodaj mąkę. Na koniec dodaj ser. Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj budyń śmietankowy i olejek pomarańczowy a do drugiej budyń kakaowy i ponownie zmiksuj masy serowe. Do białej masy dodaj rodzynki i wymieszaj. Białka ubij na pianę i po połowie dodaj do każdej części masy serowej.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier białą masę. Następnie rozkładaj łyżką masę kakaową- nie rozsmarowuj.

Piecz 60 minut w temperaturze 180oC.

Blacha z sernikiem gotowa do pieczenia
Blacha sernika

Polecam również:

placuszki jaglane z marchewką

Placuszki jaglane z marchewką

Lekkostrawne i niskokaloryczne danie. Doskonałe dla osób chcących zrzucić wagę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *