Dżem jest słodki. Mocno czuć w nim jabłka i leciutko pomidory. Przepis jest prosty a dżem pyszny. Będzie on ciekawym uzupełnieniem spiżarki.
Kiedy zbierzesz już ostatnie pomidory z krzaków, to nie są one ani duże ani super ładne. Nie są także dojrzałe. Po prostu są zielone. Skoro jednak już je mamy, można zrobić z nich dżem. Wcześniej podałam ci przepis na dżem pomidorowo-bananowy. Teraz proponuję zrobić dżem pomidorowo- jabłkowy. Jeśli masz ochotę na jesienne przetwory serdecznie polecam ten dżem z zielonych pomidorów i jabłek. Świetnie nadaje się do chałki, bagietek a także do naleśników.
Składniki:
- 2 kg pomidorów zielonych i pomarańczowych
- 1 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru
- żelfix


Sposób wykonania:
Pomidory umyć, wyciąć miejsca po szypułce i pokroić na kawałki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasiennie i również pokroić na kawałki wraz ze skórą. Smażyć w garnku o szerokim dnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Pod koniec smażenia można zblendować nierozgotowane resztki owoców. Wkładać do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków i zakręcać gorące. Słoiczki odwrócić do góry dnem i takie pozostawić do ostygnięcia.

