Kto z nas jako dziecko nie dmuchał w dmuchawce i nie miał z tego powodu wielkiej uciechy? Która z nas nie plotła wianków i bransoletek z żółtych kwiatów mniszka? Wszyscy znamy tę roślinę i bawiąc się jej kwiatami wszyscy mieliśmy ubrudzone dłonie jej sokiem, który pozostawiał trudne do umycia plamy na skórze. To właśnie jest mniszek lekarski, bardzo popularna roślina w Polsce i szczególnie uciążliwy chwast zwłaszcza na trawnikach. Wielu z nas nazywa go błędnie mleczem lub dmuchawcem.


Opowieść o mniszku
O mniszku istnieje opowieść, która mówi, że Bóg zesłał na Ziemię anioła, aby zapytał wszystkie rośliny, jak chciałyby wyglądać. Tylko mniszek nie wiedział, co ma odpowiedzieć, więc anioł dał mu jeden dzień wiecej do namysłu. Tego dnia mniszek spojrzał na słońce i postanowił, że chce wyglądać jak ono, że chce być żółty i piękny jak słońce. Potem zobaczył księżyc i zmienił zdanie. Chciał wyglądać jak księżyc. Chciał być biały, okrągły i piękny. Potem zobaczył gwiazdy i je również pokochał. Kiedy przyszedł anioł, mniszek nadal nie wiedział, co powiedzieć, stwierdził tylko, że nie umie wybrać pomiędzy pięknem słońca, księżyca i gwiazd. Anioł przekazał Bogu rozterki mniszka, a ten uznał, że spełni wszystkie trzy jego marzenia. Dlatego mniszek jest na początku żółty jak słońce, potem biały jak księżyc, a kiedy na niego dmuchnąć, to jest go tak wiele jak gwiazd na niebie.

Mniszek lekarski (Taraxacum) to roślina, która ma wiele dobroczynnych właściwości. Warto więc polubić i wykorzystywać ten popularny chwast.
Co zawiera mniszek?
Mniszek lekarski posiada liczne właściwości lecznicze. Jego szerokie zastosowanie wynika z bogactwa witamin i minerałów, jakie zawiera. Oto one:
- witamina A
- witamina C
- witamina E
- witamina K
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B6
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- mangan
- krzem
Dodatkowo mniszek zawiera przeciwutleniacze i flawonoidy, karotenoidy oraz pektyny.
Działanie lecznicze mniszka lekarskiego
- zwiększa wydalanie moczu przy jednoczesnej dezynfekcji układu moczowego
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
- pomaga przy zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu
- wpływa na powstanie większej ilości soków trawiennych
- minimalizuje powstawanie zaparć
- działa żółciopędnie oraz wspomaga i oczyszcza wątrobę
- zapobiega powstaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym
- obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza łaknienie
- ma działanie przeciwskurczowe
- działa lekko przeczyszczająco
- przyśpiesza gojenie ran
- zwalcza brodawki i kurzajki
- działa przeciwobrzękowo eliminując nadmiar sodu i potasu w organizmie
- wzmacnia odporność
- ma działanie przeciwzapalne
- reguluje cykle miesiączkowe i pracę jajników
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe (w nowotworach krwi, piesi, okrężnicy, trzustki, prostaty oraz skóry)
- chroni oczy
- wzmacnia kości
- przeciwdziała anemii
- pobudza pracę mózgu
- wspomaga odchudzanie
Wykorzystanie mniszka do celów leczniczych
Tę popularną roślinę można wykorzystać na wiele sposobów. Wiosną zbiera się liście i kwiaty mniszka pospolitego, ponieważ właśnie w tym okresie wykazuje on najwięcej właściwości zdrowotnych. Kwiaty, łodygi i liście można spożywać na surowo i po wcześniejszym ugotowaniu. Korzenie zbiera się zarówno wiosną, jak i jesienią. Zebrane korzenie po wyczyszczeniu należy ususzyć i zmielić. Z mniszka lekarskiego można zrobić napar, herbatkę, nektar, a świeże liście warto wykorzystywać, jako podstawę sałatek warzywnych. Mniszek lekarski świetnie nadaje się na syrop lub miód, który ma delikatną, złocistą barwę i doskonały smak.

Nektar z kwiatów mniszka lekarskiego
- 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki)
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Kwiaty rozkładamy na gazecie na około godzinę, aby opuściły je owady. Następnie kwiaty oskubujemy z żółtych płatków. Tylko je wykorzystujemy do syropu. Uwaga – płatków nie myjemy! Kwiaty zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Odstawiamy na dobę w chłodne i ciemne miejsce. Następnego dnia przecedzamy wywar i dodajemy do niego sok z cytryny oraz cukier. Następnie ponownie gotujemy na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję płynnego miodu (ok. 1,5-2 godzin). Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec przelewamy do słoiczków. Nektar możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Pijemy: dorośli 2-3 łyżki nektaru dziennie, dzieci -1 łyżka.

Syrop z mniszka lekarskiego
- kwiaty mniszka lekarskiego
- cukier
- woda
Kwiaty rozkładamy na gazecie na około godzinę, aby opuściły je owady. Następnie do wyparzonego słoika wsypujemy na przemian kwiaty i cukier tak, by powstały warstwy. Ostatnia warstwa to cukier. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą, około 1/2szklanki. Wymieszać i odstawić na 5-7 dni. Codziennie mieszać, aby rozpuścić cukier. Po tygodniu kwiaty odcedzić, a syrop wlać do butelek. Syrop przechowywać w lodówce.
Syrop ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i ułatwiające odkrztuszanie, co sprawia, że jego zażywanie to skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem.

Nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego
- 70g kwiatów mniszka lekarskiego
- 0,7l wódki 40%
- 5-6 łyżek miodu
Świeżo zebrane kwiaty mniszka wkładamy do słoika i zalewamy wódką.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. UWAGA- codziennie należy zamieszać.
Po 3 tygodniach kwiaty odcedzamy a do alkoholu dodajemy miód i dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Następnie pozwalamy nalewce poleżeć. Im dłużej nalewka leży tym jest lepsza.

Herbatka z korzenia mniszka lekarskiego
Herbata z korzenia mniszka lekarskiego to być może to, czego właśnie potrzebujesz, jeśli planujesz oczyszczanie swojego organizmu lub cierpisz na dolegliwości związane z trawieniem. Wątroba nie tylko przefiltrowuje toksyny i zanieczyszczenia z krwi, ale także działa na układ trawienny produkując żółć.
2 łyżeczki suszonego korzenia zalewamy filiżanką wrzątku i parzymy przez 15 minut.
Herbata z korzenia i liści mniszka lekarskiego
- 250ml wody
- 2 łyżki świeżego korzenia mniszka
- 2 łyżki liści mniszka
Wodę zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 łyżki stołowe oczyszczonego i posiekanego świeżego korzenia. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki stołowe pokrojonych, świeżo zebranych liści. Zaparzamy około 40 minut i odcedzamy. Pijemy 1 szklankę naparu dwa razy dziennie.
Herbata z kwiatów mniszka lekarskiego
Zaparzamy garść świeżo zerwanych kwiatów w 250 ml gorącej wody przez około 20 minut. Pijemy 1 szklankę naparu dwa razy dziennie.

Zielony koktajl z mniszkiem lekarskim i ostropestem
- 1 szklanka liści mniszka lekarskiego (1 garść)
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1,5 dużej słodkiej pomarańczy
- 1 słodkie jabłko
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki łuskanych nasion konopi
- 1 szklanka wody/lub wody kokosowej/lub świeżego soku
- 1 łyżeczka zmielonego ostropestu
opcjonalnie: 3-4 gałązki natki pietruszki lub mięty
Starannie myjemy zielone liście i kroimy na mniejsze kawałki. Cytrusy obieramy z i usuwamy pestki. Usuwamy również gniazda nasienne z jabłka. Kroimy składniki na kawałki i miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w zielony mus. Mus ma delikatnie wyczuwalny gorzki smak. Dla dodania słodyczy możemy zastąpić jabłko owocem mango, gruszką, ananasem czy bananem. Natka pietruszki lub mięty doda koktajlowi świeżości.

Ważna informacja. Informacje przedstawione na mojej stronie nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np. lekarza. Wszelkie rady, które są na mojej stronie stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.
Polecam również:

Pokrzywa zwyczajna – pospolity chwast o silnych właściwościach leczniczych.
Pokrzywa zwyczajna to pospolity chwast, którego można spotkać przy drogach, na pastwiskach, w przydomowych ogródkach, we wszelkich zaroślach, w lasach i na ugorach. Należy do rodziny pokrzywowatych. Nazywa się ją również pokrzywą dwupienną.