Masz dużo zielonych pomidorów? Zrób z nich dżem pomidorowo-bananowy. Ten dżem stanie się hitem w twoim domu. Ma doskonały bananowy smak z wyczuwalna nutką pomidorów.
Kto hodował w tym roku pomidory, ten ma teraz dużo zebranych zielonych pomidorów. Można ułożyć je np. na szafie i poczekać, aż dojrzeją albo zrobić z nich przetwory na zimę. Ja eksperymentuję w kuchni, więc i tym razem tak zrobiłam. Połączyłam zielone pomidory z bananami. Efekt jest zaskakujący. Ten dżem pomidorowo-bananowy to niebo w gębie! Czuć banany i nie przyszłoby ci do głowy, że to dżem z pomidorów. Jest doskonały na kromeczkę chlebka na śniadanie lub do naleśników.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów zielonych lub pomarańczowych
- ½ kg dojrzałych bananów
- ½ kg cukru
- 1 mała paczka żelatyny

Sposób wykonania:
Pomidory umyć, pokroić w kawałki. Banany obrać i również podzielić na mniejsze części. Dodać cukier i smażyć aż odparuje nadmiar soku. Można zblendować owoce przed smażeniem. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Wkładać gorący dżem do przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoiczków. Zakręcać gorące i odwrócić do góry dnem.


