Daj się zaskoczyć marchewkowym smakiem!
Ciasto marchewkowe smakuje przez cały rok. Marchewkę masz zawsze w domu, więc to ciasto możesz zrobić w każdej chwili. Delektuj się jego pysznym smakiem. Ciasto możesz dekorować jak tylko chcesz. Pozostawiam to waszej inwencji.
Składniki:
- 1,5 szkl tartej marchewki lub wytłoczek po soku z marchewki
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl maki kokosowej
- 4 jajka
- 1 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl orzechów włoskich
- 3 suszone gruszki
- garść suszonych śliwek bez pestek
- powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewamy olej i miksujemy. Potem dodajemy mąkę pszenną i mąkę kokosową oraz sól, sodę i proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy cynamon i przyprawę do pierników. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą marchew lub wytłoczki po soku z marchewki oraz pokrojone śliwki i gruszki a także orzechy. Masę wylewamy ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C 45-55 minut.
Wystudzone ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi.


Polecam również: