Daj się zaskoczyć marchewkowym smakiem!

Ciasto marchewkowe smakuje przez cały rok. Marchewkę masz zawsze w domu, więc to ciasto możesz zrobić w każdej chwili. Delektuj się jego pysznym smakiem. Ciasto możesz dekorować jak tylko chcesz. Pozostawiam to waszej inwencji.

Składniki:

  • 1,5 szkl tartej marchewki lub wytłoczek po soku z marchewki
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl maki kokosowej
  • 4 jajka
  • 1 szkl oleju
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  •  1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl orzechów włoskich
  • 3 suszone gruszki
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • powidła śliwkowe

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewamy olej i miksujemy. Potem dodajemy mąkę pszenną i mąkę kokosową oraz sól, sodę i proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy cynamon i przyprawę do pierników. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą marchew lub wytłoczki po soku z marchewki oraz pokrojone śliwki i gruszki a także orzechy. Masę wylewamy ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C 45-55 minut.

Wystudzone ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polecam również:

Szarlotka z pianką z bezy

Szarlotka z bezą

Najlepsza szarlotka jak u mamy i babci. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto i soczyste, orzeźwiające jabłka. Doskonała do popołudniowej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *